Review: Speel Kolonisten van Catan op de iPhone en iPad

Catan voor iPhone en iPad

Iedereen is wel bekend, of heeft wel eens gehoord, van het populaire bordspel Kolonisten van Catan. Voor wie niet genoeg kan krijgen van dit verslavende bordspel is er nu ook een net zo verslavende mobiele versie. Het is spel is beschikbaar voor zowel Android als voor iOS en is erg makkelijk in gebruik.

Het spel is niet gratis verkrijgbaar, maar voor het kleine bedrag heb je wel een zeer uitgebreide mobiele game ter beschikking en die stiekem ook nog eens heel erg verslavend werkt.

Het doel van Catan

Catan is de mobiele versie van het bordspel Kolonisten van Catan. De opzet is exact hetzelfde en het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk aan 10 punten komt. Deze punten kun je bemachtigen door dorpen en steden te bouwen, maar voordat je dit werkelijk kunt moet je ook wegen bouwen. Om dit alles te bouwen moet je ook grondstoffen hebben die bij elke beurt, ook bij de beurt van de tegenspeler, verdiend kunnen worden. Je mag bij de start van het spel twee dorpen en twee straten bouwen. Dit levert direct twee punten op, maar kies wel de juiste locatie van het dorp. Zo zal het getal vijf of acht vaker gegooid worden dan het getal twaalf. Kies dus de locatie uit waar je veel grondstoffen uit kan halen en waar jouw dorp aan grenst zal jou ook veel grondstoffen opleveren. Naast het bouwen kun je ook kaarten kopen om bijvoorbeeld een tegenstander af te troeven of om juist sneller klaar te zijn met het spel zoals de Gebouwenkaart. Tactiek is hier uiterst belangrijk!

Verschillende modi

Wanneer je het spel hebt gedownload en hebt geïnstalleerd krijg je eerst een korte intro over het spel Catan. De introductie legt kort uit waar het spel over gaat en wat het doel is. Eenmaal in het menu aangekomen kun je kiezen uit Campagne, Vrij spelen of Online. Bij campagne neem je het op tegen computerspelers die constant een graadje beter gaan spelen. Constant opletten en strategisch te werk gaan is erg belangrijk, maar dit geldt ook voor de overige spelvormen binnen deze game. Persoonlijk vind ik vrij spelen de minst leuke vorm binnen dit spel, aangezien er geen drijfveer is om iemand werkelijk te verslaan of om weer een level verder te komen. Online is het ook erg leuk om te spelen, maar soms moet je wel veel geduld hebben voordat een online tegenstander weer een zet heeft gemaakt.

Advertentie

Uitbreidingen

De mogelijkheden zijn bij het standaard spel al aardig voor elkaar en je kunt er leuk mee aan de gang. Diegene die met het spel Kolonisten van Catan al bekend zijn zullen ook deze mobiele versie direct herkennen en waarderen. Net als bij het bordspel zijn ook binnen deze game weer uitbreidingen mogelijk zoals 'De Zeevaarders' en 'Steden & Ridders'. Het zijn uitbreidingen die ook in het echte bordspel als uitbreiding worden aangeboden. Het biedt een extra dimensie en moeilijkheidsgraad aan het spel en hierdoor kun je het bijna oneindig doorspelen. Dit maakt het ook direct weer erg leuk en verslavend, omdat het elke keer weer een uitdaging is.

Een spel spelen

Het spelen van het bordspel op de tablet of smartphone is net zo eenvoudig als op de doodnormale keukentafel. Ook alle mogelijkheden zijn aanwezig om bijvoorbeeld te ruilen, te bouwen of een kaart te kopen. De doorgewinterde 'Kolonister' zal zich direct kunnen vinden in deze besturing en het spel en zal ook digitaal zijn geluk kunnen beproeven. Alles is goed afleesbaar en de graphics zijn ook nog eens zeer aardig te noemen. De filmpjes tussen de verschillende scenario zijn ook nog eens erg leuk en brengen een mooie afwisseling. Je wordt echt in het verhaal achter de Kolonisten van Catan meegenomen en er is dan ook veel tijd gestoken in deze game. Het spel is goed bespeelbaar op zowel de smartphone als op de tablet en is zijn geld meer dan waard.

Over de auteur: Paul Herps: een groot liefhebber van smartphones en tablets! Als vaste redacteur voor de website Telefoonabonnement.nl schrijft hij graag over de laatste technieken en trends op het gebied van mobile, tech en gadgets.

Catan

Prijs: € 4.99
Geschikt voor: iPhone

Nu downloaden

Catan HD

Prijs: € 4.99
Geschikt voor: iPad

Nu downloaden

AppLimited.nl gebruikt cookies om jouw bezoek aan onze website gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees meer
Akkoord