iPhone met of zonder mobiel abonnement?

iphone7 nieuwWie altijd al iPhones heeft gehad, weet dat de kosten voor het toestel behoorlijk hoog kunnen zijn. Apple zet de telefoon niet voor niets als ‘premium’ in de markt. Een los toestel kost dan ook al snel meer dan 769 euro (voor een iPhone 7). Voor bepaalde wensen die je hebt, komt daar nog een bedrag bij. Een hoog bedrag dus, maar bespaar je als je een iPhone bij een abonnement afsluit?

Wat kost een iPhone zonder abonnement?

Stel: je koopt een iPhone, zonder daarbij een abonnement af te nemen. Of, je hebt een sim only abonnement en neemt er geen toestel bij af. Voor je portemonnee voelt los kopen aan als een zware bevalling: minimaal 769 euro betalen is niet niks. Bovendien kan het bedrag snel oplopen; de meest uitgebreide iPhone kost 1129 euro, hier kun je de verschillen vinden tussen de meest recente iPhones. Toch kan het de voordeligste oplossing zijn.

Dat zit zo: je betaalt eenmalig de kosten voor je iPhone. Daarnaast sluit je los een sim only abonnement af. Op die manier betaal je zo’n 15 tot 20 euro per maand voor je abonnement. Daar zit dan een 4G bundel van minimaal 1000 Mb in en je kunt met dit abonnement 100 minuten bellen en sms’en. Wie kiest voor een contract van twee jaar, bespaart al snel tientallen euro’s op de totale kosten.

Komt er een nieuwe iPhone uit, dan kun je ‘flippen’: je verkoopt deze telefoon meteen weer door voor een mooie prijs en investeert dan weer in het laatste model. Zo kun je altijd met het nieuwste toestel op zak lopen.

Wat kost een iPhone met abonnement?

Wie niet meteen bijna duizend euro heeft liggen, kan kiezen voor een abonnement waarbij je een iPhone krijgt, bijvoorbeeld bij MobielAbonnement.nl. Dit is zeker niet gratis; je koopt de iPhone alleen maar op afbetaling. Het is een soort lening. Het grootste voordeel is dan ook dat je alle kosten niet in één keer hoeft te betalen, maar je deze kunt uitsmeren over een bepaalde looptijd.

Dankzij deze looptijd voelt het misschien alsof het minder geld kost. Nog een voordeel van een abonnement met toestel is dat je vaak gebruikt kunt maken van allerlei bijkomende aanbiedingen. Is een iPhone met een abonnement nu goedkoper? Nee, dat zeker niet.

Een abonnement met toestel vind je niet voor 15 tot 20 euro per maand. Voor een Apple iPhone 7 geldt dat je tenminste 50 euro per maand kwijt bent aan abonnementsgeld (waar de kosten voor het toestel bij in zitten) en dat er een eenmalige vergoeding geldt. Onder de streep kun je honderden euro’s duurder uit zijn.

Een BKR-registratie

Goed om te weten: sinds mei 2017 moeten providers een abonnement registreren als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dat moet alleen als de prijs van het toestel boven de 250 euro is. Een iPhone is meer waard dan 250 euro, dus geldt de plicht voor een BKR-registratie en inkomenstoets altijd. De provider is dus ook verplicht om uit te vinden of de klant het toestel wel kan betalen.

Wie een BKR-registratie heeft, kan daar nadelen van ondervinden. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn een lening of een hypotheek voor een huis te krijgen.

Wat moet ik kiezen?

Wat je het best kunt kiezen, is helemaal aan jou. Wij geven geen persoonlijke adviezen. Je kunt wel onze voors- en tegens tegen elkaar afwegen. Wees je ervan bewust welke impact een BKR-registratie kan hebben. Aan de andere kant heb je wel direct de smartphone. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt in ieder geval dat een gratis mobiel bij een abonnement niet bestaat. De Hoge Raad heeft dat in 2014 ook bepaald. Laat je daar in ieder geval niet mee verleiden.  

AppLimited.nl gebruikt cookies om jouw bezoek aan onze website gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees meer
Akkoord