Alles over twee-factor-authenticatie voor Apple ID en iCloud

apple id twee factor authenticatieDe gegevens en bestanden die je bewaart op je iPhone, iPad en Mac wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Alleen een wachtwoord is daarvoor eigenlijk niet meer voldoende. Voor de beveiliging van iCloud en Apple ID heeft Apple daarom de twee-factor-authenticatie geïntroduceerd. Lees hier alles over deze geavanceerde accountbeveiliging.

Wat is twee-factor-authenticatie voor Apple ID en iCloud?

Twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor je gegevens van Apple ID en alle bestanden die je op iCloud hebt opgeslagen. Deze methode van beveiligen zorgt ervoor dat de kans dat anderen toegang krijgen tot jouw account zo klein mogelijk wordt. Zelfs als iemand jouw wachtwoord weet, wordt het dankzij twee-factor-authenticatie voor diegene erg moeilijk om jouw iPhone of iPad binnen te dringen. Twee-factor-authenticatie is er namelijk helemaal op gebouwd om alleen jou toegang te kunnen geven tot je eigen Apple ID-account en iCloud-bestanden.

Hoe werkt twee-factor-authenticatie voor Apple ID en iCloud?

Volgens het principe van twee-factor-authenticatie, kan jouw account alleen worden geopend op apparaten die je vertrouwt. Een vertrouwd apparaat is een iPhone, iPad, iPod of Mac met de laatste versie van iOS/Mac OS X en waarop je al eens hebt ingelogd met twee-factor-authenticatie.

Als je wilt inloggen op een nieuw, onbekend apparaat of je wilt in een onbekende browser inloggen op iCloud.com, dan vraagt Apple je om je gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord. Met slechts een wachtwoord inloggen is bij twee-factor-authenticatie echter niet voldoende. Je zult na het invoeren van het juiste wachtwoord, namelijk nog een zescijferige controlecode moeten invoeren die automatisch op je vertrouwde apparaten wordt weergegeven. Lees de code af op je vertrouwde apparaat, en voer deze code in op het nieuwe, onbekende apparaat. Door de code op de juiste manier in te voeren, geef je aan dat je het nieuwe apparaat vertrouwt en kan je vervolgens inloggen met je Apple ID bij iCloud. 

Wanneer je eenmaal succesvol met toegangscode bent ingelogd op een nieuw apparaat, dan wordt je op dat apparaat in de toekomst niet meer om een controlecode gevraagd tenzij je helemaal uitlogt, het apparaat wist of het wachtwoord om beveiligingsredenen moet wijzigen. Log je in op een browser, dan kan je kiezen om de browser te vertrouwen en zal het voortaan niet nodig zijn om in te loggen met een toegangscode. Wees je er dus van bewust welke browser je vertrouwt. Een browservenster vertrouwen op een openbare computer kan bijvoorbeeld niet handig zijn.

Twee-factor-authenticatie instellen op een iPhone of iPad

twee factor authenticatie instellenOm twee-factor-authenticatie te activeren en te configureren vanaf een iPhone of iPad, doe je in iOS het volgende:

 • Open de Instellingen van je iPhone of iPad. 
 • Ga bovenin naar je Apple ID-account en kies 'Wachtwoord en beveiliging'. 
 • Tik op 'Schakel twee-factor-authenticatie in'.
 • Tik op 'Ga door'.
 • Voer vervolgens een telefoonnummer in waarop je verificatiecodes kunt ontvangen. Je kunt de codes via een sms-je of via een oproep ontvangen.
 • Tik op 'Volgende'.
 • Je ontvangt nu van Apple een verificatiecode via een sms op het opgegeven telefoonnummer.
 • Voer de ontvangen verificatiecode in op je iPhone of iPad.

Twee-factor-authenticatie is nu succesvol ingeschakeld op je iPhone en iPad. Stel twee-factor-authenticatie ook in op al je andere Apple-apparaten zodat je meerdere vertrouwde apparaten kan hebben en op meerdere apparaten een toegangscode kan ontvangen.

Je vertrouwde apparaten zien en beheren

Wil je een lijst zien met alle vertrouwde apparaten die je hebt ingesteld voor twee-factor-authenticatie? Dan kan je deze eenvoudig bekijken via je Apple ID-account.

 • Ga naar de pagina om je Apple ID-account te kunnen beheren.
 • Log in met de gegevens van je Apple ID.
 • Ga naar het gedeelte 'Apparaten'.

In de lijst met apparaten zie je de apparaten waarbij je momenteel met je Apple ID-account bent ingelogd. Je kunt in dit overzicht ook een vertrouwd apparaat verwijderen. Je kan dan niet langer inloggen op dit apparaat zonder toegangscodes en je weet zeker dat op het apparaat geen toegangscodes meer verschijnen als jij ergens inlogt met je Apple ID op een onbekend apparaat. De toegang tot iCloud en daarmee al je bestanden wordt ook meteen geblokkeerd. Dat is vooral handig als je een iPhone of iPad veilig wilt doorverkopen aan een ander.

AppLimited.nl gebruikt cookies om jouw bezoek aan onze website gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees meer
Akkoord