Tips voor een snellere iPhone of iPad

iphone instellingenIedereen wilt een snellere iPhone of iPad, want hoe sneller jij je telefoon of tablet kan gebruiken, hoe meer jij kan doen. Bovendien zit niemand te wachten op een langzame iPhone of iPad; elke wachtende seconde telt voor twee. Wij zetten 10 tips op een rij om de snelheid van de iPhone of iPad te verbeteren.

1. Zet locatievoorzieningen uit

Het constant gebruiken van je locatie vanaf je iOS-apparaat wordt vaak als energievreter gezien. Niet zo gek dat het uitzetten van de locatievoorzieningen standaard voorkomt in de rijtjes om batterij te besparen. Maar het uitschakelen van je locatie kan ook helpen om je iPhone en iPad sneller te maken. Je locatie wordt dan immers niet meer gebruikt door apps en op de achtergrond door het apparaat zelf. En als kers op de taart: het verhoogt ook nog eens de waarde van je privacy.

  • Open de Instellingen, kies voor 'Privacy' en vervolgens voor 'Locatievoorzieningen'.
  • Schakel locatievoorzieningen uit.

2. Apps verwijderen

Hoeveel van de op je iPhone of iPad geïnstalleerde apps gebruik je werkelijk echt? Een reden om eens kieskeurig door de apps te lopen, is dat je de iPhone of iPad een stuk sneller kan laten werken als er minder apps op staan geïnstalleerd. Hoe minder apps, hoe minder ruimte van het geheugen wordt gebruikt. Apps je die slechts één keer per maand gebruikt, kan je net zo goed voor eventjes opnieuw installeren om hem vervolgens weer de deur te wijzen.

  • Houd je vinger enkele seconden vast op het app-icoon en verwijder de app door te tikken op het kruisje.

3. Apps opruimen

netflix offline iphoneOm slome apps sneller te laten werken, kan je apps opruimen en op deze manier ruimte vrijmaken. Niet alle apps bieden in de instellingen de mogelijkheid om geheugen vrij te maken maar bij apps waarbij media een grote rol speelt, kan dit zeker het geval zijn. Verwijder bijvoorbeeld de cache en websitedata van Safari (Instellingen > Safari > 'Wis geschiedenis en websitedata'), verwijder gedownloade Netflix-series of opgehaalde kranten. Ook binnen apps waarin je data offline kan bewaren, zoals offline kaarten in Google Maps of het opslaan van bestanden in Dropbox, kan je ervoor kiezen om offline bestanden weer online te zetten om zo ruimte te besparen.

4. Foto's, video's en muziek verwijderen

Net zoals met ongebruikte apps, kan je jezelf afvragen wat foto's, video's, muziek en andere media te zoeken hebben op je iPhone of iPad als je deze toch niet gebruikt. Grote hoeveelheden foto's, video's en muziek maken je iPhone trager doordat deze veel opslag innemen. Verwijder je alleen foto's en video's? Maak dan de map 'Onlangs verwijderd' ook leeg om het effect direct toe te passen.

5. Verwijder oude berichten (+ WhatsApp) en spraakopnames

whatsapp iphone 6Het verwijderen van oude berichten (zowel sms-berichten als berichten die je via WhatsApp hebt binnengekregen) kan emotioneel een zware klus zijn, maar helpt wel degelijk om van die trage iPhone af te komen. Met name als het gaat om bijvoorbeeld WhatsApp-gesprekken waar veel afbeeldingen en video's in worden gedeeld, kan het de moeite waard zijn om te bedenken of je dit allemaal wilt bewaren of dat je deze kan verwijderen ten gunste van de opslagruimte van je iPhone. Je kunt er ook voor kiezen om foto's en video's eerst in gesprekken te selecteren en op te slaan op je iPhone om daarna alles te verwijderen binnen WhatsApp. De bewaarde foto's en video's staan dan nog bewaard in de Foto's-app.

Heb naast oude berichten ook nog oude spraakopnames? Bijvoorbeeld van een interview of een nutteloos bericht omdat je geen zin had om te typen, dan kunnen ook deze verwijderd worden om snel opslagruimte vrij te maken en de snelheid van je iPhone of iPad te verbeteren.

6. Verversen op de achtergrond uitschakelen

ververs apps achtergrondApps kunnen ook zonder daadwerkelijk gebruikt te worden, nog steeds veel van je iPhone of iPad vragen (en het apparaat daardoor sloom maken). Ze kunnen namelijk op de achtergrond verversd worden zodat bij het openen van de app sneller informatie beschikbaar is (zoals bijvoorbeeld de laatste statusupdates of nieuwsberichten). Van dit alles merk jijzelf niks, maar je telefoon of tablet wel degelijk. Een snellere iPhone kan je dus ook krijgen door het verversen van apps op de achtergrond uit te zetten.

  • Ga naar Instellingen > 'Algemeen' > 'Ververs apps op achtergrond'.
  • Schakel zo veel mogelijk apps uit.

7. iOS updaten

Het besturingssysteem van de iPhone en iPad, iOS, wordt regelmatig voorzien van updates door Apple. Deze updates bezorgen niet alleen softwarematige verbeteringen maar kan ook de hardware beter en sneller laten werken. Zorg er dus voor dat je altijd over de meest recente versie van iOS beschikt om een slome iPhone of iPad zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Ga naar de Instellingen, kies voor 'Algemeen' en ga naar 'Software-update'.
  • Installeer, indien beschikbaar, de meest recente versie van iOS.

8. Verminder beweging

iphone6s beginschermIn iOS kan de iPhone je bewegingen gebruiken om de achtergrond en het beginscherm aan te passen voor een bijzonder effect. Allemaal prachtig, maar wil je liever een snellere telefoon, schakel dit dan uit:

  • Open Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > 'Verminder beweging'.
  • Schakel Verminder beweging uit.

9. De iPhone of iPad opnieuw opstarten

Door je iPhone of iPad opnieuw op te starten, begint het apparaat weer aan een nieuwe start. Dit kan helpen om een langzame iPhone of iPad weer even wakker te schudden en hem weer snel te laten werken. Houd zowel de thuisknop als de ontgrendelknop enkele seconden tegelijkertijd ingedrukt en schakel het apparaat uit via de schakelaar die op het scherm verschijnt.

10. Of... upgrade naar een beter model!

Als je financiële situatie het toelaat, kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een nieuwer en sneller model van de iPhone of iPad te kopen. De laatste generatie iOS-apparaten zijn in het algemeen altijd sneller dan de vorige generaties vanwege de technologische vooruitgang die Apple nastreeft. Check de specs van de verschillende modellen op de Apple-website.

AppLimited.nl gebruikt cookies om jouw bezoek aan onze website gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees meer
Akkoord