AirDrop werkt niet: dit kan je doen

airdrop icoonAirDrop is een handige functie van Apple waarmee je snel en gemakkelijk bestanden kunt delen tussen Apple-apparaten. Het is echter niet altijd perfect en er kunnen problemen optreden waardoor AirDrop niet werkt. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende redenen waarom AirDrop niet werkt op iPhone, iPad of Mac, en geven we tips voor het oplossen van deze problemen.

Waarom werkt AirDrop niet?

Onjuiste instellingen

Een van de meest voorkomende redenen waarom AirDrop niet wil verbinden, is vanwege onjuiste instellingen op je iPhone. Controleer of AirDrop is ingeschakeld en welke optie je hebt geselecteerd (alleen contacten, iedereen of uit). Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'AirDrop' om dit te controleren en pas het indien nodig aan.

Wi-Fi en Bluetooth problemen

AirDrop vereist dat zowel Wi-Fi als Bluetooth zijn ingeschakeld om goed te functioneren. Als een van deze verbindingen is uitgeschakeld, kan AirDrop niet verbinden. Zorg ervoor dat zowel Wi-Fi als Bluetooth actief zijn door naar het Controlecentrum te gaan of via 'Instellingen' > 'Wi-Fi' en 'Bluetooth'.

Oudere iPhone-modellen

AirDrop is beschikbaar op iPhone-modellen vanaf de iPhone 5 en vereist iOS 7 of hoger. Als je een ouder iPhone-model hebt dat niet compatibel is met AirDrop, kun je deze functie helaas niet gebruiken.

Verouderde software

Verouderde software kan ook problemen veroorzaken met AirDrop. Zorg ervoor dat je iPhone up-to-date is met de nieuwste iOS-versie door naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Software-update' te gaan en eventuele beschikbare updates te installeren.

Beperkt bereik

AirDrop werkt binnen een beperkt bereik, meestal enkele meters. Als de persoon waarmee je bestanden wilt delen zich buiten dit bereik bevindt, kan AirDrop geen verbinding maken. Probeer dichter bij de andere persoon te gaan staan en probeer het opnieuw.

Er zijn nog een aantal redenen waarom AirDrop mogelijk niet werkt. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

  • De ontvanger en de zender hebben verschillende Bluetooth-versies. AirDrop werkt alleen met apparaten met Bluetooth 4.0 of hoger.
  • De ontvanger en de zender hebben verschillende WiFi-netwerken. AirDrop werkt alleen met apparaten die zijn verbonden met hetzelfde WiFi-netwerk.
  • De ontvanger en de zender hebben verschillende softwareversies. Zorg ervoor dat je de nieuwste software op beide apparaten hebt geïnstalleerd.
  • Er is een probleem met de hardware van een van de apparaten. In dit geval moet je contact opnemen met Apple Support voor hulp.

Tips voor het oplossen van problemen met AirDrop

Als AirDrop niet werkt, kun je de volgende tips proberen:

Herstart je iPhone

Soms kunnen kleine technische problemen worden opgelost door je iPhone eenvoudigweg opnieuw op te starten. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat de schuifregelaar verschijnt, schuif deze naar rechts om je iPhone uit te schakelen en start hem vervolgens opnieuw op door de aan/uit-knop opnieuw ingedrukt te houden.

Controleer vliegtuigmodus

Het kan voorkomen dat de vliegtuigmodus is ingeschakeld, waardoor alle draadloze verbindingen worden uitgeschakeld, inclusief Wi-Fi en Bluetooth. Zorg ervoor dat de vliegtuigmodus is uitgeschakeld door naar het Controlecentrum te gaan of via 'Instellingen' > 'Vliegtuigmodus'.

Reset netwerkinstellingen

Als AirDrop nog steeds niet wil verbinden, kan het resetten van de netwerkinstellingen het probleem oplossen. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Stel opnieuw in' > 'Herstel netwerkinstellingen' en bevestig de actie. Houd er rekening mee dat dit alle netwerkgerelateerde instellingen zal wissen, inclusief Wi-Fi-wachtwoorden.

Controleer de Do Not Disturb-modus

Als je de 'Niet Storen'-modus hebt ingeschakeld, kan dit interfereren met AirDrop-verbindingen. Zorg ervoor dat 'Niet Storen' is uitgeschakeld door naar het Controlecentrum te gaan of via 'Instellingen' > 'Niet Storen'.

Probeer een andere ontvanger

Als alle bovenstaande oplossingen niet werken, kan het probleem mogelijk bij de ontvanger liggen. Vraag de ontvanger om de AirDrop-instellingen te controleren en te zorgen dat deze correct zijn geconfigureerd.

Meer oplossingen

  • Controleer of de ontvanger en de zender binnen het bereik van elkaar staan.
  • Controleer de AirDrop-instellingen op beide apparaten. Zorg ervoor dat AirDrop is ingeschakeld en dat ze zijn ingesteld op "Iedereen" of "Contacten".
  • Controleer de Bluetooth- en WiFi-instellingen op beide apparaten. Zorg ervoor dat ze zijn ingeschakeld en dat ze zijn verbonden met hetzelfde WiFi-netwerk.
  • Controleer de firewall-instellingen op beide apparaten. Zorg ervoor dat AirDrop is toegestaan.
  • Controleer de softwareversies op beide apparaten. Zorg ervoor dat je de nieuwste software hebt geïnstalleerd.
  • Neem contact op met Apple Support voor hulp als alle bovenstaande oplossingen niet werken.
AppLimited.nl gebruikt cookies om jouw bezoek aan onze website gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Lees meer
Akkoord